"Ahol a víz az egészség forrása!"

Önkormányzat

modul-1 kepÁltalános Információk és Ügyintézés Tovább

Gyógy - és strandfürdő

modul-2 kepGyógyító, kellemes kikapcsolódás Tovább

Touring Hotel és Thermal Camping

modul-3 kepFelhőtlen pihenés, nyugodt környezet Tovább

Polgármesteri hivatal

modul-4 kepFontos dokumentumok és tudnivalók Tovább

Jurta tábor

modul-5 kepKaland és egyedülálló szórakozás Tovább

Autós kresz park

modul-5 kepAhol a picik játszva tanulhatnak Tovább

Eseménynaptár

Belépés a weboldalra

MFP logo
ltp
touring hotel banner
fogaszat

Lakossági Tájékoztatás 2020.03.15.


Tisztelt Lakosság!

Szeretném tájékoztatni Önöket a mai napon meghozott, településünk szempontjából létfontosságú döntésekről.

Tájékoztatom Önöket, hogy munkatársaimmal feszített munkatempóban dolgozunk a veszélyhelyzet kihirdetése óta, és minden egyes döntést, amelyet eddig hoztunk vagy ezután fogunk hozni, alaposan megfontoltunk és nem csak a számok, hanem a józan ész tekintetében is megvizsgáltunk.

A legfontosabb a lakosság biztonsága és a település gazdasági egyensúlyának megőrzése, amennyire ez lehetséges ebben a helyzetben. Ennek érdekében mindent megteszünk.

Úgy döntöttem, megvitatva a képviselő-testülettel, hogy a hétfői naptól, azaz 2020. március 16-tól bezárjuk a Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdőnket előre nem látható ideig, majd a vendégek távozása után a Szálloda és Kemping részt. A vendégek szállodai és kemping részének elhagyására 2020. március 17-e (kedd) délelőtt 11 órát jelölöm meg. Ugyanekkor bezárásra kerül a Napsugár éttermünk is.

Az önkormányzat egyéb intézményeinél és egységeinél is felülvizsgáljuk a dolgozói létszámot és megtesszük a szükséges intézkedéseket.

Nem csak pénzről van szó, hanem a szükséges biztonságról is. Úgy vélem, ha ezzel bármilyen terjedési százalékot tudunk csökkenteni, akkor tegyük meg. Remélem a kormány méltányolni fogja a helyzetet és segítséget fog adni. Kis közösség vagyunk, és habár nehezen tud bekerülni hozzánk a fertőzés, de ha bekerül, annál gyorsabban tud elterjedni. Ide kerül vagy sem, ezek után már nem rajtunk fog múlni.

Természetesen gazdasági következmények miatt is szükséges ezeket a lépéseket megtennünk. A fürdő már tegnap veszteséget termelt, nincs meg az a látogatói létszám, amely biztosítaná a működéshez szükséges anyagi feltételeket. Szerda óta mintegy 10 millió forint értékben mondtak le foglalást. Szerda óta volt olyan nap, amikor a látogatói jegyek összege nem érte el a medencék feltöltésének költségét.

Jellemzően a szombati napok legjobbak, de a most szombati napon nem volt 1 millió forintnyi összbevételünk, míg a kiadásaink összesen majdnem 3 millió forintot tettek ki. Higgyék el, friss számokból dolgozunk. Ez egy tendencia, mely sajnos szerda óta folyamatosan növekszik.

A jelenlegi helyzetben az önkormányzat részére munka szempontjából pótolható nem cserkeszőlői lakos munkavállalóktól megvállunk, a törvényben meghatározott módon.

A fentiekkel kapcsolatban, a lehető legfelelősség teljesebben döntve ebben a helyzetben, az alábbi döntéseket hoztam meg.

A cserkeszőlői munkavállalókkal, akiket aktív állományban tartunk a fürdő teljes rendbetételét célozzuk meg, műszakilag és higéniailag. Nem mindenkit érint ez közülük sem.
A gazdasági lehetőségek és racionalitás miatt április elsejétől a még alkalmazásban álló munkavállalók mozgóbérét határozatlan időre felfüggesztem.
A szabadságra elküldött, de munkaviszonyban maradó dolgozók az alapbérüket fogják megkapni, amíg az önkormányzat pénzügyi egyensúlyát meg tudjuk tartani. Amikor a tartalékunk elfogyott, akkor megtesszük az akkor szükséges lépéseket. Reméljük erre nem fog sor kerülni.

Amennyiben szükséges lesz az aktív állományú dolgozóknál is felére csökkentem a munkáltatói döntéssel járó fizetés kiegészítést, ezt kérem vegye mindenki figyelembe. Erről a dolgozókat kiértesítjük időben.
Természetesen, amikor a veszélyhelyzet elmúlt és újra indítottuk a fürdőt, és amennyiben sikerül úrrá lennünk a nehézségeken, akkor az elmaradt munkáltatói döntéseket és egyéb elmaradt járandóságokat lehetőség szerint pótoljuk.

Kérek minden dolgozót, hogy hétfőn reggel mindenki vegye fel a munkát a megszokottak szerint, hogy a sorainkat rendezni tudjuk és lássuk ki merre és hogyan. Mindenhová személyesen elmegyek és meghallgatok mindenkit.

Szeretném elmondani, hogy jelenleg 267 dolgoznak az önkormányzatnál. Ez a 2000 fős településünkhöz képest hatalmas szám. Ezt fenntartani a jelenlegi helyzetben nem tudjuk.

Arról is szeretném Önöket tájékoztatni, hogy az óvodai és bölcsődei ellátást határozatlan időre felfüggesztjük. Amennyiben szükséges, akkor az óvodára ügyeleti rendszert kialakítunk, de ennek értelmét nem látom a jelenlegi helyzetben, hiszen akkor nincs értelme a bezárásnak. Hétfőn még teljes mértékben ellátjuk az óvodásokat és bölcsődésbe járókat, de keddtől kérem a szülőket és gondviselőket, hogy a gyermekek maradjanak otthon. Bölcsődében nem tudunk ügyeletet fenntartani.

Értelemszerűen az új bölcsőde megnyitását határozatlan időre elhalasztom. Előzetes polgármesteri vagy alpolgármesteri egyeztetés nélkül minden megrendelést, kiadást, stb. megtiltok.

A közétkeztetést biztosítjuk a cserkeszőlői gyermekeknek, időseknek és rászorultaknak, ameddig tudjuk. Aki igényli, az a holnap reggel közzétett elérhetőségen kérem jelezze, a fizetés majd a szokásos módon fog történni, csekken. Erről bővebb tájékoztatást később adunk holnap.

A rászorultaknak, időseknek minden segítséget megadunk, ahogy az a tegnap kiadott utasításomban szerepel. Kérjük maradjanak otthon, csak szükséges esetben hagyják el otthonukat. Jövünk és segítünk.

A személyes önkormányzati ügyintézést szüneteltetjük, csak telefonon, online és postai úton lehet intézni hivatalos ügyet további rendelkezésig. Erről holnap részletes tájékoztatást adunk.

Tudom, lesznek az intézkedéseket kritizálók, akiknek fontosabb egyéni érdekük és véleményük előtérbe helyezése, mint a közösségünk védelme.
Jó döntés nincs. Bizonyított megoldás szintén nincs. Egyetlen célunk van: ne legyen senki sem ennek a vírusnak az áldozata közülünk.

Köszönöm a megértésüket.

Cserkeszőlő, 2020.03.15.

Tisztelettel:

Varga Attila
polgármester Fel Vissza a cikkekhez