Súlykorlátozásra vonatkozó szabályok

2021-03-29 11:08

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. április 1. napjától Cserkeszőlő község közigazgatási területén lévő közutakon változnak a súlykorlátozásra vonatkozó szabályok.

Cserkeszőlő Község Polgármesterének 10/2021. (III.22.) számú rendelete a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásának korlátozásáról szóló 12/2014. (IX.1.) számú önkormányzati rendelet módosítása alapján;

Cserkeszőlő község közigazgatási területén valamennyi önkormányzat által fenntartott közútra 3,5 tonna súlykorlátozás vonatkozik. 

A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásához önkormányzati (közútkezelői) hozzájárulás szükséges. A hozzájárulást az Önkormányzat polgármestere -a helyi közút tulajdonosa nevében- adja ki. 

Az Önkormányzat polgármestere előírhatja az útvonalat, amelyen a járműnek közlekedni kell és azokat a feltételeket, amelyek a jármű közlekedése során biztosítja a közút, valamint tartozékaik védelmét.

A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet a gépjármű tulajdonosának (üzemben tartójának) az Önkormányzat Polgármesteréhez benyújtani. 

A behajtást engedélyező önkormányzati hozzájárulás érvényességi ideje, a beadott kérelemben megjelölt hozzájárulás fajtája alapján (eseti, határozott időre szóló) egyedileg kerül elbírálásra, az érvényességi időt a kiadott közútkezelői hozzájárulás tartalmazza.

Az engedély kiadása során az Önkormányzat polgármestere megtagadhatja az engedély kiadását az alábbiak figyelembevételével:

- a használni kívánt út/útszakasz környezetében a használattól fellépő zajhatások mértéke,

- a használni kívánt út/útszakasz környezetében élő lakosok nyugalma megzavarásának mértéke,

- a használattól az útban keletkező lehetséges sérülések mértéke,

- a használni kívánt út/útszakasz szélessége, minősége, állapota vagy egyéb ok miatt nem alkalmas a folyamatos teherforgalom lebonyolítására.

Megkérjük a közlekedőket a közutak rendeltetésszerű használatának biztosítása és a lakosság nyugalmának megőrzése érdekében hozott szabályozás betartására! 

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Letöltés