Nyomás dűlő-máté dűlő földútszakasz útstabilizációjának elvégzése cserkeszőlőben

Nyomás dűlő-máté dűlő földútszakasz útstabilizációjának elvégzése Cserkeszőlőben

PROJEKTINFORMÁCIÓK
Kedvezményezett neve:
 Cserkeszőlő községi önkormányzat
Pályázati felhívás kódja: VP6-7.2.1-7.4.1.2-16
Projekt azonosító: 1824283558
Támogatás összege: 80.365.469 Ft
Támogatás mértéke: 90%
Projekt címe és célja: A külterületi közlekedés feltételeinek javítása Cserkeszőlőn
Projekt megvalósításának kezdete: 2018.02.28.
Projekt fizikai befejezése: 2020.02.28.

Projekt tartalma: A Nyomás dűlő és Máté dűlő 5 km-es földútszakasz felújításával lehetővé vált a Cserkeszőlőtől távoli részek összekötése egymással és az anyatelepüléssel. Emellett a megvásárolt gépeknek köszönhetően az útvonalak állandó karbantartása is biztosított.
 
A projekt keretében az alábbi gépek kerültek megvásárlásra:
  • YTO 504 traktor (50 LE )
  • BTE-1800 függesztett vonólap
  • BTE-2500 függesztett vonólap
  • AGRIMASTE FN-15 szárzúzó 1500 mm
  • MU-L/S 250 VARIO Müthing szárzúzó
 
A támogatásból felújított utak 4 településrészt kötnek össze: Cserkeszőlő községet, Cserkeszőlő déli tanyás település-részét, Haleszt és Bogarast. A Nyomás dűlő, a Máté dűlő és a Peres dűlő útvonallal lehetővé vált a Cserkeszőlőtől távoli részek összekötése egymással és az anyatelepüléssel. A tanyák megközelíthetősége nagyban hozzájárul a tanyavilágban élők életkörülményeinek javulásához.
 
Az út kialakítását az is indokolta, hogy a Cserkeszőlői Iskola iskolaközpontként működik, a környező településekről is fogad tanulókat, ahonnan a gyerekek iskolabusszal járnak át Cserkeszőlőbe, korábban a 44. sz fő közlekedési utat igénybe véve. Azonban a Haleszt és a Bogarast is összekötő úton való közlekedés rövidebb idejű és biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé a gyermekek számára, hiszen mintegy 14 km-rel rövidíti le az utat.


Közlekedésbiztonsági fejlesztés

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI ÉS KERÉKPÁROSBARÁT FEJLESZTÉSEK

Az infrastruktúra fejlesztése valamint állapotának megőrzése elsődleges feladat. A 2016. március 31-én a közlekedésbiztonsági és kerékpáros barát beruházásokra benyújtott pályázatunk elfogadásra került, valamint 2017. május 4-én értesítést kaptunk, miszerint támogatási kérelmünket a Magyar Államkincstár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság vezetője 52 000 000.- Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte. Ezen összeg a 44. számú főút 44+687 km szelvényben lévő csomópontban forgalomirányító berendezés telepítésére, valamint a meglévő gyalogos átkelőhely szélesítésére lett fordítva. Mivel a beruházás során állami tulajdonú országos közút szegélyen belüli részén is tevékenység valósul meg, ezért a projekt előkészítésekor egyeztetni volt szükséges a vagyonkezelő Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtal (KKK) a támogatást igénylői kör meghatározása érdekében, és mivel a KKK előírta, hogy konzorciumi partnerként be kell vonni az országos közutak jogszabályban meghatározott építtetőjét, a Magyar Közutat. Ezen felül a Petőfi úton a Fürdő utca tehermentesítése céljából B+R parkolók kialakítására kerül sor, az autóbusz állomás környékén. További terveink között szerepel a Thermál úttól egészen a tanyavilágig történő kerékpárforgalmi létesítmény kiépítése, ezáltal biztonságba tudva a településen közlekedőket.