Tájékoztatás a koronavírus védőoltás kötelező felvételével kapcsolatos döntésről

2021-11-16 08:35

Tisztelt Munkatársak!

Meghoztam a döntésem a munkáltatókra és polgármesterekre hárított kötelező oltás elrendelésének lehetőségéről önkormányzatunknál.

Mielőtt ezt a döntést meghoztam, az összes érintett vezető és képviselő-testületi tag véleményét kikértem. Megkaptuk a kormány Hivatal válaszát is a kérdéseimmel kapcsolatban.

Számomra az oltás, mint polgármester, továbbra sem egészségügyi kérdés, hiszen nem értek hozzá. Esetleg, ahogyan azt korábban már említettem, lehet üzemeltetési vagy gazdasági kérdés.

De az egészséget soha nem írhatja felül a pénz.

Azt örömmel tapasztaltam a dolgozóink körében megnőtt mind az első, mind a 3. oltást felvevők száma, úgy, hogy nem lett arra kötelezve senki. Sajnos a környezetünkben is nagyon sok szomorú példa mutatja azt, hogy valamilyen szinten, valamilyen formában védekezni kell a járvány ellen mindenkinek. Ahogyan minden más betegség ellen is.

Sokat mondó tény, hogy míg a kevésbé átoltott munkahelyeinken van kovid fertőzött, addig például a fürdőnkben, ahol mintegy 140-en dolgoznak, jelenleg nincs megbetegedés. Ott több, mint 82%-os az oltottság, és nincs megbetegedés, vagyis nem tudunk olyan fürdőben aktívan dolgozó alkalmazottról, aki kovid fertőzés miatt nem dolgozna.

Sajnos a Kormány Hivataltól érdemleges információkat nem kaptam, a statisztikai adatok kiadását azzal az indokkal tagadták meg, miszerint azok ismerete nem segíti a polgármestert a járványhelyzettel kapcsolatos döntések meghozatalában.

Nem hibáztatom őket, parancsot teljesítenek, ezt föntről kontrollálják.

De azért biztos vagyok abban, hogy a kormány az eddigi járványügyi intézkedéseket, például bármilyen maszkhasználatot, vagy az állami szféra kötelező oltását (statisztikai) adatok alapján hozta meg. Nem véletlenszerűen.

Hangsúlyozom, hogy véleményem szerint szükséges az oltás, és hasznos is. De nem a polgármesterek feladata az, hogy kötelezővé tegyék az oltást. Ott arra az Állam, a Kormány a szakembereikkel és az adatokkal. Igen furcsán nézne ki, hogy egy nem kötelező védőoltást én tennék kötelezővé egy viszonylag szűk körben.

Az oltatlanok figyelmét itt hívnám fel, hogy ne legyen illúziója senkinek sem, teljesen mindegy ki alakít majd kormányt a jövő évi választások után, biztosan kötelezővé fogja tenni az oltást a szükséges szektorokban. Vagy mindenhol.

De én bízom a lakosok a munkatársaim józanságában, fegyelmezettségében, és kívánom, hogy mindenki a legjobb belátása szerint saját maga döntsön az oltás felvételéről.

Ezért nem teszem kötelezővé a kovid elleni védőoltást a munkavállalóink számára.

Az fontos szerepet játszott döntésemben, hogy amennyiben kötelezem a dolgozókat, akkor minden nem oltottat köteleznem kell, nem lehet csoportonként vagy egységenként.

Erről is tájékoztatott bennünket a Kormány Hivatal. Tehát vagy mindenki, vagy senki.

Tény, hogy nem ártana nagyobb átoltottság egy-két önkormányzati munkakörben, de nem lenne igazságos az ilyen egységesítése a munkaköröknek.

Az is lényeges, hogy ha kötelezem az oltatlanokat, akkor azoknak december 15-ig kell felvenni az első oltást, után minimum 3 hét a következő, majd legalább még 3-4 hét míg védettséget ad. Tehát január közepe előtt nem lesznek ezek a dolgozók védettek. Addig háromszor elkapják a vírust.

(Mert arról ne legyen kétsége senkinek sem, hogy mindenki el fogja kapni a vírust.)

És ha már úgy döntöttem, hogy nem teszem kötelezővé az oltást, akkor én is szeretnék kérni a dolgozóktól (és természetesen a lakosoktól is) egy kis dolgot.

Arra kérem mindenkit, hogy segítsenek nekem. Ne csak az oltásra alapozzunk. Nagyon sok módon lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét, gondolok itt főleg az alapvető higiéniai szabályok betartása. Higgyék el, az nagyon sokat segít. Például, ha egy bolt mondjuk maszkot kér a vásárlóitól az eladótérben, akkor mindenki legyen szíves betartani azt. Ne különcködjünk, az soha nem segített, most sem fog. (Amúgy ilyen helyeken mindenhol javaslom a maszk használatát.)

Azt is kérem, hogy ne veszekedjen az oltott az oltatlannal és az oltatlan se pereljen az oltottal. Majd megbeszéljük, amikor szünethez jutunk, most össze kell tartani és mindenkinek, a saját a jól felfogott érdekében, be kell tartani legalább a minimum higiéniás és járványügyi szabályokat.

A legfontosabb: aki betegnek érzi magát, az maradjon otthon és hívja a házi orvosát és közvetlen felettesét.

Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akiknek segítségre van szükségük a járvánnyal kapcsolatban.

Minden munkatársnak jó egészséget kívánok.

Köszönöm a figyelmet és kérek mindenkit, hogy fogadja el a döntést.

Varga Attila
polgármester