Tájékoztatás

2022-03-04 11:11
Tájékoztatás

Tisztelt Lakosok!

Szeretném Önöket tájékoztatni, hogy tegnapi napon a Képviselő-testület egyhangú szavazással elfogadta, hogy 20 fő ukrán menekültet befogadjunk a Jurta táborban, mivel az egyik lakosunktól kérés érkezett ez ügyben. 

A cserkeszőlői lakos 20 fő menekült számára kért szállást és ellátást, amelyet megadunk. Tudomásunk szerint nőkről és gyerekekről van szó. 

Meghatározott feltételek mentén teljesítjük a kérést és egyenlőre konkrét időpontig. Jelenleg több menekültet nem tudunk befogadni. A mai napon mindent leegyeztetünk.

Erre a feladatra 3 millió forintot különítünk el a költségvetésből. Ismét köszönöm a képviselők példamutató hozzáállását. 

Előre jelzem, hogy amennyiben magánszemély vagy magánszálláshely is befogad menekültet, akkor kérem, hogy teljes körűen gondoskodjanak róluk és tájékoztassák az önkormányzatot, hogy tudjuk jelezni az idegenrendészet és egyéb hivatalos szervek felé.

A tegnapi napon délelőtt a kormányhivatal tájékoztatott arról, hogy a menekültek befogadásával kapcsolatos kérdéseimből csak arra tudnak válaszolni, miszerint az állam jelenleg nem nyújt a befogadóknak (legyen az magánszemély, magánszállás, önkormányzat, stb.) anyagi támogatást, mivel önkéntes alapon működik az egész. 

Magyarán, ha valaki befogad menekültet, akkor saját magának kell gondoskodni róla. De legalább tisztán látunk.

Ismét magunkra maradtunk, de helytállunk és megoldjuk ezt a problémát is.

Arra felhívtam a képviselők figyelmét, hogy a menekültek befogadása, ellátása nem önkormányzati feladat lenne, hanem állami. Jelenleg ezzel kapcsolatban semmilyen szervezettséget nem látunk, az állami szervek nincsenek a helyzet magaslatán. Már rég menekült tábort kellett volna létrehozni a menekültek csoportosítására, aki tovább szeretne menni, annak biztosítani a tovább utazás lehetőségét, akiket pedig itthon kell elhelyezni, azokat szétosztani a települések között. Központilag, államilag fedezve a költségeket. 

(A pandémia nyújtotta segítségekből is kimaradtak az önkormányzatok, költségvetési intézmények. Mindent saját erőből oldottunk meg.)

A kormányhivatallal történt telefonbeszélgetés során kértem tolmácsolni felsőbb vezetők felé, miszerint az elmúlt két évben már elég veszteséget szenvedtek az önkormányzatok, ezért nem helyénvaló, hogy nem kapnak az önkormányzatok erre a különleges helyzetre segítséget. 

Emlékeztettem a kormányhivatalt, hogy többek között a 2020-ban leadott veszélyhelyzettel kapcsolatos kiadások kompenzálása sem történt meg, miközben valószínűleg az EU ezzel kapcsolatban elküldte az anyagi forrásokat az államnak. Az sem helyén való, hogy az állam, a kormány a menekültek befogadását az emberek, a magánszállások és az önkormányzatok lelkiismeretére és jóakaratára alapozza.

A tegnapi napon nagyon sok levelet kaptam a civil szervezetektől, hivatalos szervektől a menekültekkel kapcsolatban. Sok jó tanáccsal, sok kéréssel. Mindenki adatbázist épít, mindenki kér különböző számlaszámokra pénzt, összevisszaság van mindenben. Ezt nagyon gyorsan meg kell szüntetnie az államnak, a kormánynak és rendszerben gondoskodni a menekültekről, állami forrásokból. 

A képviselőkkel egyetértésben kijelentjük, hogy bárhonnan is jön a menekült (nem illegális bevándorló!) egyformán kell gondoskodni róla. Legyen az akár orosz is.

Minden megbecsülésem a határmenti települések és a civilszervezetek felé, amit ők véghez visznek, az példamutató.  

És élc nélkül megjegyzem, hogy a sok odalátogató politikus pedig nyugodtan beállhat egy 24 órás szolgálatra ezeken a helyeken, hogy haszna is legyen az odalátogatásuknak. Mert az összegyűjtött adományok odaszállításához és kipakolásához elég csak egy sofőr, így, ha már a helyet foglalják az adományok elől, akkor annak legyen értelme is.

Köszönöm a figyelmüket, vigyázzanak magukra.

Varga Attila
polgármester