Polgármesteri tájékoztató - Turizmusunk helyzete

2021-02-04 08:50
Turizmusunk helyzete
Örömmel hallottam a tegnapi hírekben, hogy a Kormány változtat a bértámogatások kifizetésének rendszerén és előre fizeti ki azokat. Előfinanszírozásként kapják meg a vendéglátóhelyek, szállodák és fitnesztermek. Változás történik az ágazat egyes részei felé történő segítségnyújtásban.
Sajnos az önkormányzatok tulajdonában lévő és irányítása alatt álló turisztikai egységekről nem beszél senki.
Az olyan fürdőkről, mint a mi fürdőnk is, amely 100% önkormányzati tulajdonban lévő és önkormányzati irányítás alatt álló költségvetési szerv.
Nálunk a fürdő intézményén belül létezik a szálloda és a vendéglátás is, egységként beszervezve a fürdő és gyógyászati központba, annak minden dolgozójával.
Bizony, ezen intézményeknek, fenntartóknak, dolgozóknak is szükség lenne állami, kormányzati támogatásra.
Mint arról értesülhetett mindenki, a Kormány március elsejéig meghosszabbítja a jelenleg is fennálló védelmi intézkedéseket, és vélhetően kérni fogja a Parlament jóváhagyását a veszélyhelyzet 90 nappal történő meghosszabbítására.
Ez további terheket ró az önkormányzatunkra, hiszen egy ideig még nem nyithatjuk meg a fürdőnket.
Jelenleg a Kormány által bejelentett turisztikai ágazatot megsegítő intézkedések közül eddig egyedül a szállásfoglalások 80%-os megtérítését igényelhettük meg (és kaptuk meg), amely mintegy 7.5 millió forintot jelent.
Sem az 50%-os bértámogatást, sem a munkahely megtartó támogatásokat nem vehetjük igénybe, mivel a támogatásokat szabályozó rendeletekben minden esetben kivételként sorolják fel a költségvetési szerveket és az önkormányzatokat.
Véleményem szerint ez egy hiányosság, hiszen nem Cserkeszőlő az egyedüli település, amely a saját tulajdonában lévő fürdőt saját maga üzemelteti, mint különálló költségvetési szervet.
Jelenleg a megye vendégéjszakáinak 23%-át adó településünk (amiben az önkormányzati szálláshelyek több, mint 80 ezer vendégéjszakát adtak) teljesen saját erőből oldja meg a Kormány rendelet által előírt leállítás következtében felmerülő problémákat.
Az lehetséges, hogy a 15.5%-os szociális hozzájárulást nem kell megfizetni az önkormányzatnak, de még végleges állásfoglalást nem kaptunk.
Ez viszont nem lesz elég.
Külön bejegyzésben foglalkoztam a költségvetésünkkel, de ismét kiemelném, hogy jelenleg próbálunk minden munkavállalót megtartani, még ha nem is tűnik megvalósíthatónak, hogy a költségvetésünk teljesen el fogja bírni ezt a terhet.
Ezzel kapcsolatban a jövő héten kormányzati és megyei szintű segítséget fogok kérni, közös érdekünk a munkavállalóink megtartása.
A fürdő nyitással járó költségeket pedig tartalékolni kell, hiszen az egész település és a térség érdeke a mihamarabbi nyitás. Ennek egyik feltétele a megfelelő pénztartalék, mely legalább (hozzávetőleges adat jelenleg) 2 hónapra lefedi a költségeinket majd nyitás után.
Ezért is folytatunk precíz és költséghatékony gazdálkodást még a fürdő leállása után is, hiszen rengeteg egyéb költséggel járnak az intézményeink fenntartása és a 219 fős dolgozói létszám bérének kigazdálkodása. Nem is beszélve az éppen lezáruló, vagy még folyamatban lévő pályázatok önerős terheiről, melyek szintén a jelenlegi tartalékjainkból kerülnek kifizetésre.
Munkaügyi létszámunk 2019 októberében 267 fő volt, a létszám az őszi veszélyhelyzet elrendelésekor 234 fő volt és jelenleg az önkormányzatunknál 219 fő dolgozik. Ezekben a számokban benne van a közmunkásaink és a Kft-énk dolgozóinak létszáma is.
Ha már pályázatoknál tartok, akkor meg kell említenem, hogy átfogó programot kaptunk a megyei önkormányzatunktól a 2021-2027-es fejlesztési időszakkal kapcsolatos tervekről, melyhez észrevételeinket és javaslatainkat településünkkel és a Tiszazuggal kapcsolatban megtettük. Korábban írtam már erről.
De akkor mi is most a helyzet? Mitől függünk? Beindul-e a gazdaság és a turizmus? Sikerül-e megőrizni a gazdasági stabilitásunkat?
Joggal vetődnek fel a kérdések, ám a ráadandó válaszokat nem lehet tisztán megmondani, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy így legyen.
Nagyon remélem, hogy a jelenlegi nemzetközi szintű problémákat az oltással kapcsolatban a Kormány a lakosságunk számára hamar meg tudja oldani, és megfelelő mennyiségű vakcina áll majd rendelkezésre, amely jelen állás szerint feltétele lesz az újra nyitásnak.
Itt tájékoztatom a lakosságot, hogy Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ gyógyászati részlege kijelölésre került, mint oltópont a Nemzeti Népegészségügyi Központ által. A gyógyászati részlegünk dolgozói túl vannak az első körös oltáson, február közepén kapják a másodikat. Cserkeszőlő több másik nagy fürdővel együtt lett erre kijelölve.
Folytatva, a fejlesztések, amelyek be voltak tervezve már az elmúlt évre is, és sajnos elmaradtak, az idén sem lehet nagy összegű beruházásokra számítani, de terveinkről (mint például az új élmény medence) nem mondunk el.
Ám prioritást kellett felállítani, és ebben az első helyet a dolgozói bérek foglalják el.
Itt megjegyzendő, hogy ahhoz, hogy tudjunk fejleszteni, ahhoz, hogy magasabb szintű szolgáltatásokat biztosítsunk, és ahhoz, hogy a saját lakosainknak minél alacsonyabban tudjunk bizonyos szolgáltatások díját tartani: ahhoz bizony díjemelések kellettek volna a fürdőben, ahogy minden évben minimálisan, de emelkedtek az árak.
Ám ez kormányzati szinten az idei évre tiltva van az önkormányzatok számára, amely véleményem szerint akár negatív irányba is sodorhat bizonyos költségvetési szerveket, figyelembe véve, ha más nem, az élelmiszerek idei 4.6-4.8% inflációját és a nem megfelelő tartalékokat egyes helyeken.
Cserkeszőlői Fürdő, mint korában is, főleg a belföldi turizmusra építő és alacsonyabb árkategóriájú fürdőnek számít. Ez előny is és hátrány is, de jelenleg a díjemelések tiltása hátrányt okoz. Nem csak a fürdőnk számára, hanem a ránk épülő magánvállalkozásoknak is, ha a fürdő a 2020-as árakon kell, hogy tartsa az árakat, akkor ezt a helyi vállalkozásoknak is követni kell. Mindig óvatosan lettek az árak emelve, ez most elmarad, és jelenleg ez mintegy 160 millió forintos bevétel kiesést jelent számunkra.
Még több támogatás kellene a turizmusnak, a tényleges munkaerő megtartását és a nagy fürdők koncepcionális, együttes fejlesztését kellene célul kitűzni, legyen az magán vagy esetleg önkormányzati fürdő.
Ezt szeretné elérni a Magyar Turisztikai Ügynökség és információink szerint minden idők legnagyobb gyógyfürdő-fejlesztési programja indul hamarosan.
Reméljük ebben tevékenyen tudunk részt venni és mint a megyénk turizmusának egyik vezető települése, közös érdekek mentén tudjuk megújítani fürdőnket és a környék turizmusát, bevonva abba a Tiszazug településeit is.
Ám a bérek kifizetése, az üzemeltetés és a nyitás költségei ettől még továbbra is egyedül minket terhelnek.
Köszönöm a figyelmet.
Varga Attila
polgármester