Rozárium - Magyar rózsák kertje - Szolnok

Rozárium - Magyar rózsák kertje - Szolnok

A Szolnok szívében található Verseghy park egy igazán különleges látnivalót kínál a városba látogatóknak. 

A barokk stílusú park 1930-ban épült meg. A Tisza-hídtól kezdődően, a folyóval párhuzamosan helyezkedett el, szabályos szerkesztésű mértani kert volt, illeszkedett a megyeháza hátsó homlokzatának tagozódásához és íves lezárást kapott.

A területen már ekkor rozáriumot, azaz rózsakertet alakítottak ki, ahol magyar nemesítésű rózsafajtákat telepítettek. Ezek jellemzője, hogy rendkívül dekoratív fajták, rezisztensek (ellenállók a betegségekkel szemben) és szárazságtűrők. Később sajnos a park egy része beépítésre került, mivel itt alakították ki a szolnoki Damjanich uszodát 1949-ben, így a rózsák és a pergola is eltűnt a szolnokiak életéből.

A 2000. évi árvíz tovább rontotta a megmaradó területet állapotát is, ezért a terület rekonstrukcióra szorult, ekkor a közel 80 éves vadgesztenye fasor és az allék alatt 1000 m2 egynyári virágfelület került kialakításra.

2009-ben lebontásra került a Damjanich uszoda, és ezzel a park új életre kelt. A következő években a terület újjászületett, az 1920-as évek parkját álmodták ide újra a tervezők és a város vezetői. Ezzel Szolnok szívébe visszatértek a rózsák, újra látható a pergola, így a Verseghy park és a Rózsakert ismét régi fényében tündökölve várja a szolnokiakat és a város vendégeit!

Elérhetőségek:
Cím: Szolnok, Verseghy park 4, 5000